Τα προϊόντα μας

Χαρουπόμελο - Χαρουπόσκονη - Παστέλι

 

 

Χαρουπόμελο

 

Ένα σιρόπι από τον καρπό, αγνό προϊόν υγιεινής διατροφής, πλούσιο σε ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Αποτελεί επίσης πηγή βιταμινών Α, Β, Β2 και Δ. Δεν περιέχει καθόλου λίπος και η θερμιδική του αξία είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Το χαρουπόμελο είναι ευρέως αναγνωρισμένο για τις καταπραϋντικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Το Χαρουπόμελο της Πολυξένης μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς και διάφορους τρόπους όπως:

  • 1-2 κουταλάκια καθαρού προϊόντος  καθημερινά διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης, ιδιαίτερα σε άτομα που υποφέρουν από παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα.
  • Διαλυμένο σε κρύο ή ζεστό νερό αποτελεί ένα απολαυστικό ρόφημα.
  • Σαν πρόσθετο στο γάλα μπορεί επάξια να αντικαταστήσει την σοκολάτα.
  • Σαν γλυκαντικό σε πολλά γλυκίσματα.
  • Για την παρασκευή  παραδοσιακών εδεσμάτων όπως είναι τα ‘κουλουράκια με το ζυμάρι’ (κουλλουρούθκια ή τζιρτζιλούθκια με το μέλι) ή ακόμη σαν επίχρισμα στην αναρή.

Χαρουπόσκονη

 

Η γεύση της πλησιάζει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο της γεύση της σοκολάτας και του κακάο. Χρησιμοποιείστε λοιπόν το υγιεινό αυτό προϊόν στη ζαχαροπλαστική, στη θέση της σοκολάτας, του κακάο και της ζάχαρης σε οποιαδήποτε συνταγή για μπισκότα, κέικ, τρούφες κ.α. Επίσης απολαύστε τη μοναδική γεύση που προσδίδει ένα ζεστό ρόφημα ή ένα δροσιστικό μιλκ-σέικ.

Παστέλι

 

Το παραδοσιακό παστέλι παράγεται από το χαρουπόμελο και είναι ένα γνήσιο κυπριακό προϊόν. Υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένα υγιεινό και εύγευστο έδεσμα με το οποίο μεγάλωσαν πολλές γενιές Κυπρίων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται τους παλιούς παστελλάδες που γύριζαν στις γειτονιές των χωριών και πόλεων, για να πωλήσουν το παστέλι τους, διαλαλώντας το με το δικό τους χαρακτηριστικό τρόπο.

Τα χωριά της Κύπρου που είναι  φημισμένα για την παρασκευή του παστελιού από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι η Ανώγυρα και το Καζάφανι, που βρίσκεται σήμερα υπό Τούρκικη κατοχή.

Εκτός από τις θεραπευτικές του ικανότητες, όσον αφορά στη διαδικασία της πέψης και την ομαλή λειτουργία του εντέρου, το παστέλι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε σίδηρο, συστήνεται από τους ειδικούς ως ένα από τα καταλληλότερα σνακ στην πρόληψη και αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Συνδυάζει το σησάμι που αποτελεί καλή πηγή σιδήρου και το μέλι, το οποίο περιέχει εκτός από σίδηρο και βιταμίνη C.

Η εταιρία POLYXENIS CAROB PRODUCTS LTD παρασκευάζει τριών ειδών παστέλι με βάση το χαρουπόμελο:

  • Το παραδοσιακό (σκέτο)
  • Το παραδοσιακό με σησάμι (σησαμένο)
  • Το παραδοσιακό με σησάμι και κούνα φιστικιού.