Το Χαρούπι

Λίγα λόγια για το Χαρούπι.

Το χαρούπι είναι ιστορικά συνδεδεμένο με την Ανατολική Μεσόγειο στην οποία και καλλιεργείται για περισσότερο από 4000 χρόνια. Αναφορές για την  ‘εκμετάλλευση’ του χαρουπιού από τον άνθρωπο, μας πάνε πίσω στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο, όπου το προϊόν αυτό χρησιμοποιείτο σαν πηγή τροφής.

Στην Κύπρο, τα χαρουπόδεντρα καλλιεργούνταν  από αρχαιοτάτων χρόνων  ιδιαίτερα στο εσωτερικό της χώρας. Η καλλιέργεια και η εξαγωγή του χαρουπιού ήταν το κυριότερο εισόδημα για τους αγρότες της Κύπρου, γι' αυτό και δικαιολογημένα το αποκαλούσαν «Μαύρο Χρυσό».

Η ποικιλία της χαρουπιάς που ευδοκιμεί στην Κύπρο είναι από τις καλύτερες των Μεσογειακών περιοχών, γι’ αυτό  και τα κυπριακά χαρούπια θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα κυπριακά χαρούπια είναι από τη φύση τους οικολογικά προϊόντα, αφού λαμβάνονται από χαρουπιές οι οποίες μεγαλώνουν από μόνες τους στην άγρια φύση και δεν εντάσσονται σε οργανωμένες καλλιεργήσιμες φυτείες. Τα ασβεστολιθικό έδαφος της Κύπρου ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη των χαρουπόδεντρων, τους προσδίδει μια ιδιαίτερα ελκυστική γεύση και αυξάνει την περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα, η οποία ξεπερνά το 50% , γεγονός που τα καθιστά περιζήτητα στη διεθνή αγορά.

Το χαρούπι είναι γνωστό για την εξαιρετικά σημαντική θρεπτική του αξία. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο - περιέχει τριπλάσια ποσότητα από αυτήν που περιέχεται στο γάλα- μαγνήσιο, σίδηρο , φωσφόρο  και βιταμίνες Α, Β, Β2 και Δ.